sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Tavallinen ulkoilutuokio ja menneen muistelua

Emäntä ja koira eivät ole olleet viimeisen viikon aikana yhtä tiiviisti yhdessä kuin yleensä. Emäntä on viettänyt aikaansa kaikenmaailman kokouksissa ja ystäviensä kanssa. Koira on ollut sen tähden hiukan nyreissään. Se on tuhonnut muutaman maitotölkin ja hätyyttänyt kissoja. Onpa tullut myös näytettyä hampaita perheen vanhemmalle naaraskoiralle, mutta sen emäntä toteaa johtuvan vain juoksusta.



Pakkanen on lauhtunut ja keittiönikkunan mittari näyttää enää -6. Ulkoiluloimi jää sisälle naulakkoon ja kaikki kolme koiraa pääsevät tutustumaan raittiiseen ulkoilmaan. Käpälät kuljettavat kolmikkoa pitkin pihan valkomerta. Huiskuhäntä on kuitenkin sitä mieltä, että seitsemän metriä on liian pitkä etäisyys emännästä ja kääntyy välillä takaisin paimentaakseen tämän lauman luo. Voi kuinka se on innoissaan! Korvat nousevat hiukan, takajaloilla ponnistetaan vauhtia ja pian ollaankin korkealla ilmassa. Koira suorastaan liitää takaisin ihmisen rinnalle.


Ulkoilutuokiosta jää koirille reipas asenne, lumiset kirsut ja emännälle punaiset posket ja kosteat lahkeet. 



Sisällä on tylsää. Emäntä istuu narisevalle tuolille ja käynnistää tietokoneen. Valot vilkkuvat ja piipityksen sarja alkaa. Huiskuhäntä on asettunut suosikki paikalleen sohvalle ja katselee lauman muiden ihmisten kanssa televisiota. Eipä koira siitä mitään ymmärrä, vain liikkuvat hahmot ja värit kiinnittävät sen huomion. Vanhat lapinkoirat makaavat lattialla.

Kuvia tästä kaikesta ei ole. Emäntä kun puuhailee muuta sisätiloissa, teksti saa siis riittää. Iltapäivä on hiljainen. Mitään ei tapahdu.

Kulunut viikko on kulkenut uomillaan, vaikka ihmisen päivät ovatkin olleet hiukan pitkiä. Emäntä on käynyt koulussa, koira on odottanut kotona. Illalla ihminen ja koira ovat yhdessä seikkailleet ulkona taskulampun valossa. Koira kiskoo hiukan hihnasta, joka kerta kun se ryhtyy vetämään, emäntä pysähtyy. Kuluu harvoin hetkeäkään ennen kuin koira kiertää ihmisen vierelle. Siltikään käytösmalli ei katoa.

On paljon asioita, joita tulisi korjata huiskuhännän kanssa. Autojen jahtaaminen, perheen vanhan narttukoiran härnääminen ja talutushihnassa kävely. Emännän mielestä koiran tulisi myös kehittää sosiaalisia taitojaan muiden koirien kanssa. Sen takia he ovat aloittamassa arkitottelevaisuuden kaupungissa. Tarkemmin sanoen emäntä ja lemmikki ovat olleet aloittamassa sitä jo parin kuukauden ajan. Aluksi esteenä olivat pakkasrajat ja nyt huiskuhännällä alkanut juoksu. Tämä tosin on viimeinen kiima nuorella naaraalla. Emäntä on päättänyt viedä koiran steriloitavaksi, turha ottaa riskiä kohtusairauksista sekarotuisellakoiralla, jolle ei aiota teettää pentuja.

Pienistä ongelmista huolimatta emäntä ei voi olla tuntematta tiettyä ylpeyttä seuratessaan kuinka kontaktihakuinen koira tekee hänen pyytämiään liikkeitä pitkänkin matkan päässä. Mielessään ihminen vertaa nykyisyyttä menneeseen aikaan. Siihen kun tuo huiskuhäntä saapui hänen luokseen yhdeksänkuisena ja lähes kouluttamattomana eläimenä. Liian vähäinen aika kun oli ojentanut koiran nykyiselle emännälle tuosta mukavasta lapsiperheestä.

Saapuessaan huiskuhäntä oli vain taitanut nimensä. Pikkuhiljaa se alkoi oppia perustottelevaisuutta, kuten paikoillaan oloa, luokse tulon, istumaan ja asettumaan makuulle. Suurin ero on kuitenkin siinä, että saapuessaan koira järsi kaiken hampaisiinsa saaman irtaimiston silkasta turhautumisesta. Nykyään se silloin tällöin nappaa jotain suuhunsa ja paloittelee sen, mutta kyse on vain yksittäisistä tapauksista, ei päivittäisestä tavasta.

Emäntä ei voi olla myhäilemättä itsekseen. Koira kohottaa päätään ja sen häntä alkaa heilua. Eläin on oppinut jo pentuna lukemaan ihmiskieltä niin hyvin, että tietää hymyn tarkoituksen. Silloin tällöin se jopa vastaa hymyyn omalla koiramaisella tavallaan. Urina kohoaa eläimen huulilta, emäntä puhaltaa ilman tuhahtamalla keuhkoistaan pois matkien näin yhtä koirien leikkimiseleistä. Huiskuhäntä hyppää alas sohvalta, se nappaa hampaillaan kevyesti emännän hihasta. Leikki voi alkaa. Se on koirien rajua painia hellin hampain. Koulutusta leikinvarjolla. Ihminen ja koira opettelevat toistensa kieltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lukijat